Jyväskylän uimaseurat yhdistävät voimansa


Jyväskyläläinen uinti ottaa ison harppauksen kohti yhteistä visiota Suomen uintipääkaupungista, kun Swimming Jyväskylä ja Kampuksen Plaani yhdistyvät. ”Moni on tehnyt paljon töitä, että tähän pisteeseen on päästy”, altaan reunalta kiitellään.

Seurayhteisössä on jo pitkään ollut lähestymistä puolin ja toisin: kuluneen vuoden aikana on perustettu kaksi yhteistä kilpauintiryhmää, kummankin seuran nuoret kilpauintikoululaiset ovat tehneet yhteistyötä ja seurat ovat järjestäneet kilpailuja yhdessä. Ihmiset altaan laidalla haluavatkin jatkossa rakentaa yhdessä jyväskyläläistä uintia. 

– Seurojen puheenjohtajat ja toiminnanjohtajat näkevät yhdistymisen olevan hieno asia kaikkien vesiliikunnan toimijoiden ja harrastajien kannalta. Saamme yhdistettyä osaamisemme, voimamme ja tuotettua enemmän hyötyä jäsenillemme, toteaa Swimming Jyväskylän puheenjohtaja Pirjo Harvia.

Myös Swimming Jyväskylä ry:n toiminnanjohtaja Hanna Salmijärvi iloitsee yhdistymisestä:

– Yhdistymisen myötä saamme Jyväskylän uintiurheiluosaamisen yhteisen seuran käyttöön. Pystymme myös tehostamaan ja monipuolistamaan allastilojen käyttöä kaikkien lajien ja ikäryhmien eduksi. Tärkeintä on mielestäni kuitenkin yhteisöllisyyden palauttaminen jyväskyläläiseen uintiurheiluun.

Kampuksen Plaanin toiminnanjohtaja Antti Rantanen näkee kipinän yhdistymiseen lähteneen hallilla käydyistä keskusteluista.

– Jyväskyläläinen uinti on muutaman erovuoden jälkeen taas yhdessä, mikä on upea asia. Moni on tehnyt paljon töitä, että tähän pisteeseen on päästy. Aktiiviset vanhemmat, valmentajat ja seuratyöntekijät ansaitsevat isot kiitokset.

Kampuksen Plaanin puheenjohtajan Tuija Ylä-Sahran mielestä on järkevää yhdistää Jyvässeudun vesiliikunnan resurssit.

– Näin voimme taata kaikille ikäryhmille mahdollisuuden harrastaa alansa huippujen ohjauksessa, olipa laji sitten uinti, uimahypyt tai taitouinti.

Jyväskyläläisessä uinnissa on vahva menestymisen kulttuuri, jossa kasvaa tälläkin hetkellä maailman huipulle tähtääviä lupaavia nuoria. Pari viikkoa sitten päättyneissä Kazanin lyhyen radan EM-uinneissa A-maajoukkueen aikarajan alle 200 metrin rintauinnissa uinut Martta Ruuska näkee yhdistymisen hyvänä asiana:

– Ratatilaa pystytään jakamaan paremmin ja saadaan paremmat viestijoukkueet SM-kilpailuihin. On myös hyvä, että turhaa aikaa ja vaivaa ei kulu seurojen välisiin kiistoihin. 

Uuden seuran nimi julkistetaan Jyväskylässä järjestettävien GP-kilpailujen yhteydessä tulevana lauantaina 20.11.2021. Jyväskyläläisistä huippu-uimareista ainakin Mimosa Jallow ja Susanne Hirvonen edustavat jo näissä kilpailuissa uutta yhteistä seuraa.

– Nuorilla uimareilla on tulevaisuudessa selkeä suunta, mihin tähdätä ja mistä ottaa mallia, kun edustusryhmissä taso paranee, Jallow sanoo.

Yleisö on tervetullut seuraamaan koko viikonlopun kestäviä kilpailuja ja katsomaan, kun Suomen parhaat uimarit ottavat mittaa toisistaan.

Swimming Jyväskylä on vuonna 2000 perustettu uimaseura, jonka lajeihin kuuluvat uinti, taitouinti ja uimahypyt. Seura voitti uinnin Kalevan Maljan eli pitkän radan Suomen Mestaruuskilpailujen parhaalle seuralle jaettavan palkinnon vuosina 2001 ja 2002. Kampuksen Plaani perustettiin vuonna 2015. Plaanissa ui useita maajoukkuetason uimareita. Suurimman menestyksen seura on saavuttanut vuonna 2018, kun Mimosa Jallow voitti 50 metrin selkäuinnin pronssia Glasgow’n pitkän radan EM-kilpailuista. Jyväskylän huippu-uinnin terävin kärki Sprinttitalli tulee olemaan uuden seuran toiminnassa aktiivisesti mukana aivan kuten ennenkin, mutta säilyy omana yhdistyksenään. Tokion olympialaisissa uineista viidestä uimarista peräti kolme oli Sprinttitallin uimareita ja Ari-Pekka Liukkonen toi Jyväskylään viime toukokuussa pitkän radan Euroopan mestaruuden 50 metrin vapaauinnissa.

Antti Rantanen, anttivvrantanen@gmail.com, 0503722077

Hanna Salmijärvi , hanna.salmijarvi@swim.fi, 0401722288