Kun tiedät ja toimit, voit toivoa


”Jos et ole täysin rehellinen itsellesi mennessäsi vihamieliseen ympäristöön, se romahtaa niin nopeasti… Et vain voi puhua itsellesi p**kaa tuollaisessa tilanteessa”, kertoo hyvin rauhallisella, elämänkokemusta huokuvalla äänellään yhdysvaltalainen valmentaja Jack Roach. Tuohon kiteytyi mainiosti hänen näkemyksensä siitä, mistä itseluottamus kovan paineen alla rakentuu. Ja se ei siis rakennu tai synny hetkessä, vaan on ennemminkin seurausta ennen tuota kovan paineen tilannetta eletystä elämästä. Tuo matka itseluottamukseen alkaa jossain vaiheessa uimarin uraa ymmärryksestä. Ymmärryksestä siitä, että mitä vaatii tehdä se, mikä on tehtävä, jotta voi olla se, joka haluaa olla. Kuulostaa paremmalta englanniksi sillä rauhallisella, kokeneen valmentajan äänellä, mutta pääviestinä siis: Itseluottamus rakentuu vuosien varrella ja kokemuksen kautta. Jos et tiedä, mitä haluat urheilulta ja varsinkin jos et hahmota, mitä haluamasi asia vaatii, on tuota luottamusta vaikeaa laittaa kasaan. Itseluottamus on ennen kaikkea oikeansuuntaisia tekoja treeneissä, päivä toisensa perään. Urheilijan tavoite määrittää, mitä nuo teot ovat ja millä tasolla ne on tehtävä, jotta itseluottamus pääsee kasvamaan.

Ajatus tiedon ja tekojen rakentamasta luottamuksesta ei ole tietenkään uusi, filosofi Immanuel Kant kirjoitti 1700-luvun lopuilla hyvin samansuuntaisesti toivosta. Hänen mukaansa oikeutettu toivo, verrattuna siis toiveajatteluun tai pelkkään tunteeseen toivosta, rakentuu kahdesta palasesta: Tiedosta ja pyrkimyksestä tehdä oikein. Täytyy siis ensin ottaa asioista selvää ja sen jälkeen tehdä tuon tiedon valossa oikeansuuntaisia tekoja parhaan kykynsä mukaan. Tämän jälkeen on oikeutettua toivoa isoja asioita tapahtuvaksi. Kant olisi kenties nauttinut myös urheiluvalmennuksesta. Tuon oikeutetun toivon henki on myös koripallovalmentaja John Woodenin kuuluisassa kuvauksessa menestyksestä: ”Success is peace of mind which is a direct result of self-satisfaction in knowing you did your best to become the best that you are capable of becoming.” Eli tiedät, mikä on oma parhaasi ja toimit sen mukaisesti.

Koska kyse on kuitenkin ihmisistä ja elämästä, eivät asiat monesti tietenkään näyttäydy noin suoraviivaisina. Epäilys, pelko, häpeä ja muut meidän kaikkien mieliä asuttavat ja siellä mellastavat tunteet nousevat pintaan. Välillä voi näyttää siltä, että kaikkein menestyneimmät urheilijat ovat jotenkin näiden tunteiden tavoittamattomissa, kun he kiitävät voitosta toiseen. Jack Roach, mm. Michael Phelpsin, Natalie Coughlinin ja Aaron Peirsolin kanssa toimineena, vastasi tuohon lämpimästi: Totta kai he tuntevat epävarmuutta ja pelkoa siinä missä muutkin, hehän ovat ihmisiä siinä missä mekin. Monet noista urheilijoista ovat kuitenkin niin varmoja siitä, keitä he ovat ihmisinä, että itseluottamuksen kehikon alkaessa huojua paineen alla he saavat sen yleensä nopeasti takaisin paikalleen. Tämä vei ajatukset Marko Malvelan uuden kirjan maisemiin ja valmentajaksi kasvamista käsittelevään osioon: ”Oleellinen kysymys valmentajuuteen syntymisessä on kysymys, kuka minä olen. Tällöin ihminen alkaa syntyä syvästi ja tiedostavaksi itseksi, persoonaksi.” Oli siis kyse urheilijasta tai valmentajasta, tutustuminen omaan itseen vaaditaan, jos haluaa seistä edes semitukevalla pinnalla. Eli syyskaudelle helppo kauppalista toteutettavaksi: Selvitä, kuka olet, mitkä arvosi ovat, miksi uit, mitä haluat urheilulta ja mitä sen saavuttaminen vaatii.

No joo, kauppalistat sikseen, pointtina tällä kertaa se, että itseluottamus on moniulotteinen asia, jota sietää pohtia pintakerrosta syvemmältä. Nuo pohdinnat vaativat tietenkin resursseja ja voimavaroja, joita Plaanilaiset pääsevät keräämään seuraavat kolme viikkoa kesälomalla. Tauko tuo muutenkin arvokasta perspektiiviä arkitekemiseen ja voi tuoda tullessaan noihinkin kysymyksiin jonkinlaisia vastaushahmotelmia. Kilpauinnin oppilas tiedostaakin tauon merkityksen ja antaa akkujen latautua

Lähteet:

Professori Risto Saarinen Kalle Haatasen vieraana kertomassa mm. Immanuel Kantista ja toivosta:

https://areena.yle.fi/audio/1-50400767

Marko Malvela – Rakkauden ja niukkuuden radikaali (2020)

Jack Roach Brett Hawken haastateltavana: