Mikä on Plaanin treeniryhmä?


Plaanin treeniryhmä on porukka, joka rakentui Kampuksen Plaanin synnyttyä seurana kaksi ja puoli vuotta sitten. Yhteen kokoontui nuoria uimareita ympäri Keski-Suomea: Jämsästä, Jämsänkoskelta, Mikkelistä, Alavudelta, Jyväskylästä, Pieksämäeltä… Kilpauinnin salojen selvittäminen oli tätä kirjavaa jengiä yhdistävä intohimo, Plaanin Jyväskylän treenit tuolle tutkimusmatkalle pyhitettyä aikaa. Aloitimme hyvin ahtaista olosuhteista ratatilan suhteen ja tuohon haasteeseen oli valmennuksen vastattava. Karsimme kaiken epäoleellisena pitämämme pois treeneistä, kunnes jäljellä oli vain ajatus: Yksittäisen treenin pitää aina opettaa jotain oleellista kilpauinnista. Näin treeneistä sai parhaan hyödyn irti, vaikka olisi päässyt vain kerran viikossa Jyväskylän treeneihin.

 

Ryhmämme alkoi kasvaa ja mukaan liittyi porukkaa lapsista aikuisiin, tavoitteellisista kilpauimarin aluista harrastelijoihin. Plaanin treeniryhmään on nopean laskutoimituksen perusteella jättänyt jälkensä yli 40 uimaria näiden vuosien varrella. Iso osa on mukana edelleen, osa vaihtanut maisemaa ja osa laittanut uikkarit naulaan ohjattujen treenien osalta. Kilpailuiden osalta koko Suomen tarjonta on koettu: Rollot, IKM:t, NSM:t, SM:t, VSM:t, Masters-SM:t…. Tilanne saattaa siis treeneissä olla sellainen, että mukana on uimareita tähtäämässä kaikkiin noihin kilpailuihin ja muutama, jotka eivät kilpaile lainkaan. Tätä iloista sakkia yhdistää kuitenkin halu uida aina vaan lujempaa ja nauttia kilpauinnin tarjoamasta haasteesta. Ryhmän laaja ikärakenne on luonut perhemäisen yhteisön, jossa vanhemmat uimarit pitävät huolta nuoremmistaan.

 

Nykyisin treeneissä käy päivästä riippuen 5-20 uimaria kerralla, usein hieman eri kokoonpanoissa. Mikko Alpola toimii ryhmän vastuuvalmentajana, Tea Österlund avustaa ja Pedro Valadao vastaa saliharjoittelusta. Näkyypä Sprinttitallin kippari Marko Malvelakin säännöllisesti altaan laidalla, samoin kuin Heikki Laine Mikkelin päädyn vierailuiden yhteydessä, ja Rita Valkama, kun kilpauintikoululaiset treenaavat pääryhmän kanssa samaan aikaan.  Ohjattuja treenejä on tarjolla 5 kertaa viikossa, uimarit käyvät niissä itselleen sopivan määrän. Vauhtiakatemia tarjoaa Plaanin treeniryhmässä harjoitteleville toisen asteen opintojen alkaessa mahdollisuuden huomattavasti suurempiin treenimääriin.

 

Silloin lähdetään nousemaan kunnolla Plaaniin.

 

Kuva Plaanin treeniryhmän historian ensimmäisistä treeneistä

Jätä kommentti